17 februari 2020

Zaterdag 17 Februari 1945. Oos : Raad ingewonnen over het maken van de rugzak. Eenvoudig is het niet.

Zaterdag
Heerlijk geslapen in het bed van Jan E. Haasje rep je naar huis, omdat ik om half tien afgesproken heb voor de reis naar boeken in Babelsberg, van Duren gaat ook mee. Twee boeken gekocht, 51 Mark. De juffrouw is dermate beleefd dat ik haar niet versta: “Darf ich um Ihren werten Namen bitten”.
Naar Potsdam. Pakketten naar Denemarken worden nog aangenomen, dat is een bof. Maandag brengt Jan er direct een paar weg.
Slecht gegeten en lang gesjouwd met de zware boeken. Thuis gekomen geen licht geen gas “echt Hollands”; naar Borris. Na lang wachten wordt de deur open gedaan door een “dame in broek”, die we al eerder gezien hebben op de cursus. Fr Peschko zit ook boven bij haar in een klein zolderkamertje. Een klein meisje blijkt de dochter van deze dame te zijn, die uit Thorn komt, en alles daar heeft moeten achterlaten, nog uit de stad weggekomen hoewel er geen treinen meer reden. Lange verhalen over de terugtocht, en vooral over het feit dat degenen die blijven moeten direct over sabotage spreken als een ander weg wil. Toen de Russen op 15 km van de stad stonden was er zogenaamd nog geen gevaar, maar het scheelde een haar of ze waren al van achteren afgesneden.
Raad ingewonnen over het maken van de rugzak. Eenvoudig is het niet. Het beste is maar dat de schoenmaker hem naait, maar daar zal veel overreding voor nodig zijn. We laten bij Fr Peschko een paar kaarsen achter, en gaan na vergeefs getob met kapotte lampenleiding weer naar huis. Jan heeft weer geen jas aan te trekken, en daar schrikt Frl. Peschko zo van dat ze hem dadelijk belooft nog even in de kast te kijken. Ze zoekt, en ja, daar komt een oude winterjas te voorschijn. Jan zegt achteraf dat hij zich echt een schooier voelt, zonder jas komen, met een nette jas vertrekken.
Thuis nog even in de kou een pannekoekje gebakken, en met de Vries gepraat. Dagboek wat bijgeschreven en naar bed.

Jan :


Zaterdag 17 Februari 1945.
Oswald was zo enthousiast over de boeken die ik verleden week in Babelsberg gekocht had, dat hij er vandaag ook heen wilde. Ik ging met hem mee. En Fred sloot zich bij ons aan, dus waren de voorwaarden voor een gezelligen dag geschapen. In Potsdam, waar we daarna naartoe gingen, waren ze bezig de bruggen te mineeren en barricaden te bouwen. Als tankversperring gebruikten ze notabene onze vroegere Hollandsche “asperges”, rioolbuizen met beton gevuld, met schuin daaruit naar boven stekende stukken spoorrails. Indertijd hebben ze daar zoo om gelachen in Holland; nu gebruiken ze ze zelf, en kunnen wij lachen…
Ons tweede doel was een foto te laten maken. Nergens was echter een fotograaf te vinden, die open was daar Potsdam aan de “Lichtsperre” deed. In ons vanouds bekende kroegje “das Dreimäderlhaus” konden we helaas niet eten, en waar we terecht kwamen, was wel goed eten, maar niet veel bijzonders. …
Thuis gekomen voelde ik me net in Holland: geen licht, geen gas, geen kolen en niets te eten….




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...