31 januari 2020

Woensdag 31 Janiari 1945. Oos : Het is héél erg, als het zo koud is, dat je zelfs niet voor jezelf werken kan.


Woensdag 31 Jan. 1945
Kaarsen gemaakt, het begint te dooien, een enorme vieze boel maakt dat op de straten. Met lekke schoenen is het geen lolletje.
De hele dag weer kou geleden, en niets gedaan (voor mezelf). Het is héél erg, als het zo koud is, dat je zelfs niet voor jezelf werken kan.
v Dijke komt weer kletsen en stoort ons aardig. Jan de Boer is met zijn studie bezig, hij maakt uittrekseks uit boeken die hij in de U.B. haalt.
Een merkwaardig geval doet zich voor in het Technikum. Hoffmann windt zich op tegenover de Pool, over een kleinigheid. Het gaat zover dat hij de jongen in zijn nek grijpt en door elkaar schudt en schreeuwt: D. heeft nog nooit verloren hoor, en voor dien tijd zullen we je nog wel klein krijgen kereltje. En zo gaat hij verder. Zo is Hoffmann, hij laat zich even in zijn kaart kijken, een “vuile hond” zoals je dat hier zegt. Erg oppassen met dit kereltje. Schenk grijpt tenslotte in en ontzet de Pool. Dit is een van de betere kanten van Schenk. Gelukkig dat de Pool zich niet verdedigd heeft, anders waren er ongelukken gebeurd.

Jan : 


Woensdag 31 Janiari 1945.
Vandaag ineens dooi. Gevolg natuurlijk een enorme rotzooi op strat, want er is niemend die nu de vuiligheid wegveegt. Alleen vermoed ik dat het Oostfront er wel de norige nadelen van zal ondervinden.
Ik heb vanavond de Berlijnsche Cineac eens bezocht, daar er een filmpje over Oud Amsterdam liep. Aardig weer eens al die oude gevels te zien en die grachten. Een kater heeft dit filmpje niet bij me opgewekt, wel het gevoel van een sprookjesland.
Ze hebben vandaag een hoop menschen uit de fabriek weggehaald voor de Volksstorm o.a. Duda, de beste arbeider uit onze Versuchsmischerei. Adloff, een brutale hond, die absoluut incapabel is tot het doen van eenig behoorlijk werk, is door bemiddeling van Nowak vrijgesteld voor de eerste lichting. Maar evenals Ziegenhagen zit Adloff dan ook elk oogenblik bij Nowak thuis voor het opknappen van allemogelijke karweitjes. En Duda leende zich daartoe niet….. Precies zoo is het geval met Dr. Jüngling. Tusschen Jüngling en Nowak is het is het altijd water en vuur geweest. Nu met de Volksstorm-geschiedenis is er een bevel van het hoofdkantoor der AEG aan Nowak gekomen voor Jünglingde noodige papieren voor vrijstelling voor de de eerste ronde aan te vragen. Nowak heeft dit (opzettelijk , daarvan ben ik overtuigd) vergeten. Met dat gevolg, dat Jüngling waarschijnlijk al weg is. hij is tenminste vandaag niet verschenen. Zoo is Nowak. Ik hoop werkelijk nog eens te beleven dat hij en Ziegenhagen ookopgeroepen worden door de Volksstorm. Ik ben niet haatdragend, maar met Ziegenhagen hoop ik nog eens te kunnen afrekenen, die “Schleimscheisser”!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...