12 november 2019

Zondag 12 November 1944. Oos : Weer een geval waar er geen reden is aan leugens te denken, en dat mijn vrees voor de Russen versterkt.


Zondag 12 nov.
Vroeg op, naar de Staatsopera voor kaarten. Na een paar uur staan in de rij merken we dat er alleen verkoop is voor een concert op Woensdag! Onderweg naar huis kom ik Henk Radins tegen. Dit is de tweede keer dat ik hem ontmoet, de eerste keer ontmoette ik hem in de philharmonie. Met zijn drieën even koeken gegeten. Hij vertelt dat hij een meisje heeft, een Finse, die in Reval {vermoedelijk Rävala, een wijk in Tallinn Estland} de Russische bezetting heeft meegemaakt. Ze gelooft woordelijk de beweringen over gruwelen e.d. in de door Rusland bezette gebieden. Ze heeft zelf gezien hoe een mens als Christusbeeld tegen de muur gespijkerd stond. Bevooroordeeld is ze niet, want ze heeft behalve bij de Gpoe ook bij de Gestapo in de gevangenis gezeten omdat zij zich minachtend over het nat. soc. {nationaal socialisme} had uitgelaten. Weer een geval waar er geen reden is aan leugens te denken, en dat me dus de vrees voor de Russen versterkt. Over het algemeen verheugt men zich over de fronten zonder de gevolgen te overzien. De haat is wel blind geworden. Merkwaardig is dat Radins vertelde, helemaal geen heimwee te hebben. Of hij Holland ooit nog terug zou zien, dat kon hem eigenlijk niet veel schelen. Hij is wel typisch een massamens geworden, als hij het niet altijd geweest is. De zwaarmoedigheid van zijn meisje begrijpt hij niet erg.
’s Middags naar Jan Eg. De stemming is er niet erg. Er zijn brieven doorgekomen, waarin verhaald wordt hoe de huizen van stakende spoorwegambtenaren in brand worden gestoken. Niet één, maar zo geregeld iedere dag. In het Volk heeft er een stuk gestaan over het verbranden van huizen van “saboteurs” in A’dam. Zo ziet ons landje er al uit op plaatsen waar de oorlog er nog niet door gegaan is. Waar moet dat heen? De machines van de A-inrichtingen Hembrug {Artillerieinrichtingen, wapenfabriek bij Amsterdam} zijn hier bij Borsig aangekomen.
In een kistje boeken bij elkaar gepakt. Voor verzending naar Holland gereed.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...