18 november 2019

Zaterdag 18 November 1944. Oos : Ieder voelt dat het noodlot langzaam over onze groep studenten neerdaalt.


18 November Zaterdag
Rotweer. Regen, koude en natte voeten.
Kuschel zou op de fabriek een taart bakken, maar door omstandigheden ging het niet door.
Naar Jan Egberts in de hoop kaarten te krijgen voor het concert van morgen, de 6e van Beethoven, enz. Het gaat echter niet door, v. Giffen heeft geen kaarten kunnen krijgen. Thuisgekomen geholpen bier te halen, en daarna hard gewerkt, een taart te bakken voor Jan. Geheimhouding lukte niet. De taart werd prachtig. Gekookt en daarna weer hard aan het werk met de kristalontvanger. Het eerste wat we horen, zonder antenne en zonder aarde: Schwaches verband schnelles Kampffluchzeugen über Hannover, Braunnschweich!
Om acht uur Spreekrans vergadering op onze kamer. De kamer is er prachtig geschikt voor. Edzart is voorzitter. Het is een gedenkwaardige vergadering: drie actieve leden gaan verdwijnen. Bas, die naar mijn mening niet mee zou hoeven, heeft vanmorgen bij de “Charité”  het bericht gekregen dat er geen sprake was dat ze hem konden tegen houden, alles was een gevolg van de middenoorontsteking en verder niets. Mooi, dat Bas dus niet ziek is, althans niets nieuws heeft, maar beroerd dat hij nu weg moet.
Mineur hangt over deze vergadering, ieder voelt dat het noodlot langzaam over onze groep studenten neerdaalt. Dit is beslist nog niet het einde van het lied. Wat gaat er nog met ons gebeuren?
Jan presenteert koekjes en bier, omdat hij morgen jarig is. Overigens is het een zeldzaam geanimeerde vergadering. De lezing van Bob over vóór Socratische wijsbegeerte was weer verdraaid goed.
Met Jan rook ik nog een pijpje na afloop, en we denken aan thuis. Vorig jaar zat Jan in zijn eentje op een kamer. Hij is er door het lagerleven veel beter op geworden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...