22 oktober 2019

Zondag 22 October 1944. Oos : Een Deense film gezien het is merkwaardig dat deze film sympathiek aandoet.


Zondag
Naar Hertzberge. Jan ligt op bed te slapen, die luiwammes. Eerst nog wat gegeten, en toen met Jan E en Witkop naar de bios. Een Deense film gezien (het regent zo’n beetje, daarom naar de bios!) het is merkwaardig dat deze film, waar toch beslist veel fouten en onvolkomenheden in zitten, sympathiek aandoet. Na afloop nog een biertje gedronken en naar huis. Met Jan wat nagekaart. De Belgen zijn vervelend. Vroeg naar bed.
Jan heeft antwoord gekregen op een brief aan de kampcommandant van een Nederlands krijgsgevangenkamp. Het luidt als volgt:

Beiden stonden we versteld van de nette toon in dit briefje. Als de hele behandeling daar zo is, dan is het geweldig, en dan zijn de verhalen die hierover de ronde doen niet waar…. Als weliswaar…

Jan : 


Zondag 22 October 1944.   {391}
De overige 8 man die nog in Wuhlheide waren gebleven, en niet beter wisten, of ze konden er blijven kregen vanochtend bezoek van een zeer boozen, zeer nijdigen heer Krippendorffer (een van de lui van de afdeling “Wohnheime”) die ze vertelde dat ze ’s middags om half vier daar weg moesten, en naar een lager in Rahnsdorf moesten verhuizen. Waarschijnlijk heeft hij zich zoo dwaas aangesteld, omdat de anderen (en wij trouwens ook in Juli) allen een dag vrij genomen hadden om te verhuizen. Ze springen hier toch maar met je om of je een stuk meubilair bent en meer niet. Enfin, ook dit zal voorbij gaan, en Bredero zei al: “Het kan verkeren.”
Teruggaande ontmoette ik eindelijk iemand die mijn uniform wist te waarderen: een klein jongetje van ca. 13 jaar stak demonstratief zijn arm in de hoogte. Alleen weet ik niet of het de juiste waardering is…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...