24 oktober 2019

Dinsdag 24 October 1944. Oos : Hij wil bij de beoordeling van de gelatinering zelfs gepolariseerd licht gebruiken!

Dinsdag 24 October 1944
Vandaag met goede moed en veel “zin” in mij werk begonnen. Geleringsproeven. Ik stel me er veel van voor, en de eerste proeven duiden er wel op dat ik een goede greep heb gedaan in de methode van aanpakken. Er zit wat in. Rieß komt kijken als ik net met Eckert over deze zaken praat. Hij is eerst helemaal niet enthousiast geweest over het feit dat ik bij 90% weekmaker wilde werken, maar nu er resultaten te zien zijn geeft hij allemaal raadgevingen in alle mogelijke richtingen, zodat hij het wel zal zijn die het “gedaan” heeft als het goed gaat. Hij wil bij de beoordeling van de gelatinering zelfs gepolariseerd licht gebruiken! Dan komt Hoffmeier er nog bij, die wel is waar verstandiger opmerkingen plaatst, maar toch de kern van het verdere onderzoek niet kan aangeven. Ik vertel nu niets meer, op aanraden van Eckert, die de hele zaak heel goed door heeft. Zelfs Jüngling, die in het begin al gezegd heeft dat het niet zou gaan (dit zegt hij uit principe altijd) is enthousiast geworden.
Hofmeier vraagt aan onze docter hoe het zit met een silicaat bepaling. “Ja, das ist eine schwierige Sache, einen Platintiegel habe ich zwar, aber trotz dem … …” Waarop de chef zegt: “Na, na, Herr Doctat, wir sind hier doch nicht im vierten Semester!”
Vandaag is het op de fabriek al bekend dat de buitenlanders om 8 uur binnen moeten zijn. Alleen in ons lager is er nog niets gezegd.
Met Bob en Thijs het “Schetenpotje” opgemaakt in Friedrichshagen. Het is wel een half jaar geleden dat ik daar voor het laatst geweest was. Hoewel het donker was, deed het toch goed weer eens in een bekend plaatsje rond te lopen. Het eten in het restaurant (bij de Bürgerbräu) was uitstekend.
Vandaag van de Italiaan een Frans krantje. “l’avenier” gekregen. Er staat in dat er nog wel een groot offensief kan komen. De Engelsen hebben in ieder geval voorbereidingen getroffen. Gaat dit niet door, dan wordt het straks erg met de luchtaanvallen. En met het eten … enz. enz. We gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet, … …
Bastiaanse, bij afkorting Bas, moet gaan werken! We staan allemaal paf, en hebben diep medelijden met hem. Gelukkig is het maar 6 uur per dag, voorlopig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...