20 september 2019

Woensdag 20 September 1944 Oos : Een stuk dat Lily veel gespeeld heeft. Wat kun je op zulke ogenblikken een heimwee krijgen.

Woensdag 20 Sept. 
Vannacht om één uur wakker geworden van de jeuk, wandluizen! Ik word echter heerlijk weer in slaap gesust (na één beest gedood te hebben!) door pianomuziek van de buurman die naar de “Luftlage” wil luisteren. Een stuk dat Lily veel gespeeld heeft. Wat kun je op zulke ogenblikken een heimwee krijgen.
Heden weinig berichten, alleen fantastische geruchten: zwaartepunt van de strijd in Holland … …
Na fabriekstijd direct naar Schöneberg, naar de Orangerie om daar de verjaardag van Kees te vieren. Jan Egberts, Hans v Griffen, Witkop, Jan Pels en ik zijn van de partij. Er is geen muziek, alleen worden er grammofoonplaten gedraaid, half Duits half Engels. Erg gezellig, eerst alleen gegeten en daarna kwamen ze successievelijk de andere gasten opdagen. Thuis bij Kees nog “Kuchen” en een borrel gekregen.
Om half elf thuis. Een brief van Paps: “Nog één ruk en dan is de nachtmerrie voorbij”. Of begint dan een nieuwe nachtmerrie. Vader is in zijn realistische kijk op de dingen altijd nog zo vol hoop, bewonderenswaardig gewoon. Deze brief, van de 13e, zal wel de laatste zijn denk ik.


Jan :

Woensdag 20 September 1944. 
Vanmorgen wakker geworden met een reus van een verkoudheid. Haast geen stem enz. Ik denk wel, dat ik er een goede griep uit kan fokken.
Vanavond de 21e Spreekransvergadering en tevens 2e buitengewone vergadering. Een Fransche arbeider, Marcel Ziegler, sprak over een scenario van hem zelf, dat hij destijds geschreven had voor de Fransche film, maar dat wegens de oorlogsomstandigheden niet aangenomen was geworden. Het was erg interessant, en tevens zeer nuttig voor onze Fransche taalkennis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...