23 augustus 2019

Woensdag 23 augustus 1944 Oos : Op zijn propriété wil hij een windmolen zetten! Het is precies Grandpère met zijn fantasieën!

23 Aug.
De Italiaan is weer terug. Hij is een beetje ziek geweest. Spierpijn in zijn rug. Het is toch een zeer merkwaardige figuur. Een typische Italiaan, met zijn br??enens, zijn kale hoofd met aan de rand een barrière spierwitte haren. Wat heeft die man het toch moeilijk. We praten wat over Holland, en hij vraagt me direct wat een windmolen kost. Op zijn propriété wil hij een windmolen zetten! Het is precies Grandpère met zijn fantasieën! Hij nodigt me nog eens uit in Italië te komen, en ik nodig hem uit voor een tochtje door de nieuwe gebieden in de Zuiderzee. Als deze man het einde van de oorlog maar overleeft. Dat geldt trouwens voor ons allemaal. Hé, wat heb ik weer een pestbui vandaag.
Om een uur of twaalf komt Meinecke met een nieuwe arbeidskracht aanzetten. Het blijkt een Pool te zijn uit Warschaw. Alles is er kapot, verbrand. De gehele bevolking is naar D. gebracht! Zo hadden de Hollanders ook hier kunnen komen. Dankzij de “goede Nederlanders” die ook wel voor een revolutie gezorgd zouden hebben. Dat krijg je ervan. De D. hebben kennelijk de stad met de grond gelijk gemaakt toen er opstand kwam. Het Russ. front was dan ook maar een tiental km van de stad af op dat moment, zodat het begrijpelijk is dat er opstand kwam, en ook dat er zonder pardon een einde aan gemaakt is. Hoe de toestand op het ogenblik is, of er nog gevochten wordt en zo, daarvan weet ik niets. Er heeft alleen in de krant een groot stuk over de toestand gestaan, dat ik niet gelezen heb.
Verder niet veel gedaan. ‘s Avonds met Helga, Werner en Godeliefje naar Grünau, zwemmen. Gezellig, het is ook erg prettig weer eens te zwemmen. Vrij laat thuis, half twaalf in bed. In het Steff. Bahnhoff zaten de mensen weer te wachten, omdat er één of twee vliegtuigen boven D waren. Geen alarm.

Jan :


Woensdag 23 Augustus 1944.
’s Middags heb ik Fred eens opgezocht. Die was juist in een ontzettend nijdige bui, daar hij zooeven een pakketje van huis had gekregen, waarin o.a. peren zaten, die natuurlijk aan het rotten waren geslagen. Alles was dik beschimmeld, zelfs de in cellophaan gepakte drie-in-de-pans. En zijn kunsthoning was geheel uitgevloeid natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...