10 augustus 2019

Donderdag 10 Augustus 1944 Oos : Al zijn bezittingen heeft hij zonder ze af te sluiten opgesloten in huis. En de oorlog is daar langs gegaan.

10 Aug.
Vandaag is de chef, Paul, er weer, na twee weken verlof. Overal natuurlijk bedrijvigheid, en om een uur of drie komt hij werkelijk in zijn hemdsmouwen naar boven. Herman is wat deftiger, die zal er ook altijd even tip-top uitzien.
Onze Italiaan klaagt zijn nood. “J’espère que notre père célestre … (ik hoop dat onze hemelse Vader een beetje medelijden heeft met een arme arbeider zoals ik. Men moet onrechtvaardigheden steunen, en de idioot spelen onder de idioten, zonder de hoop te hebben deze ellende te overleven.)  … jusque’a la fin de sette misaire“. Al zijn bezittingen heeft hij zonder ze af te sluiten opgeslagen in huis. En de oorlog is daar langs gegaan. Arme man die zijn cigaretten moet verkopen om brood te krijgen. En dat op zijn leeftijd.
Over Köpenick om spek te halen. Voor Jan en voor een pakket van huis. Pakket schrijf je met twee k’s merk ik uit een brief van Paps. Hoeveel maal zal ik dat al verkeerd geschreven hebben in die 16 maanden? {11}
Pakket verzonden:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...