11 juni 2019

Zondag 11 Juni 1944 Oos : In ieder geval was het erg leuk, het geheel. En natuurlijk zonder één foutje gespeeld.

Alarm van 01:10 tot 01:50

 11 Juni 1944
Groenhart op bezoek, een student die aan de overkant van de Spree woont, en bij Schering werkt. Geschikte vent. Hij wordt uitgenodigd voor de Spreekrans.
De dag doorgemokkeld met slapen en eten en met koud water een douche genomen, bij de huidige temperaturen geen pretje. Toen met Jan naar de “Rosenkavalier” van R. Strauß.
We hebben zeldzaam veel plezier gehad, het is beslist een geestige opera. Er zijn veel parallellen te trekken, zowel wat handeling als muziek betreft, met de opera’s van Wagner, en toch zijn er grote verschillen. Je zou kunnen zeggen dat uit Strauß de Weense (Oostenrijkse) en uit Wagner de Duitse geest spreekt. In ieder geval was het erg leuk, het geheel. En natuurlijk zonder één foutje gespeeld.
Paps schrijft in zijn brieven dat hij teleurgesteld is dat er een invasie is gekomen, die aan een milloen jonge mannen het leven of de gezondheid zal kosten. Ja, ik moest er aan denken tijdens de opera. Wat kunnen er toch prachtige dingen gewrocht worden als de mensen samenwerken. Maar nee, dan maken ze liever alles kapot. De Staatsopera is eigenlijk het laatste stukje niet aangetast kultuurleven.
Naar huis toe, en snel naar bed.

Kaartje Jan:

 Kaartje Oos:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...