07 juni 2019

Woensdag 7 juni 1944 Dagboeken : Van nieuwe wapens is niets bekend, en het is een geruststelling dat er nog niet met gas gewerkt wordt.


7 juni 1944  -  2e dag van de invasie.
De invasie beheerst nog steeds de gesprekken en het doen en laten van de mensen. Iedereen zit te wachten op nieuws, maar er komen alleen nietszeggende berichten door, wat er werkelijk gebeurt is eigenlijk onbekend. We zullen een week moeten wachten vóór er een front bekend wordt gemaakt. Volgens de krant heeft Chirchil gezegd dat de invasie een strijd zou geven die in de eerste weken met toenemende hevigheid zou ontbranden. Weken dus. Van nieuwe wapens in niets bekend, en het is een geruststelling dat er nog niet met gas gewerkt wordt. Er wordt nog steeds gewerkt met de theorie van: laat ze maar op het land komen, en als de zak dan vol is wordt ze toe geknoopt. Maar volgens Dr Jüngling is dit een theorie die geen vertrouwen inboezemt, sinds Sicilië. Het geheime wapen komt nu ook, en de vergelding komt als de invasie afgeweerd is. Het is een teken van zwakte van de Engelsenen Amerikanen, dat ze niet gelijktijdig met de invasie op grote schaal de bevolking gebombardeerd hebben. Ze hebben dus niet eens zo véél vliegtuigen.
Briefkaart geschreven aan weduwe Dolman. Het is heel erg, de dood van Dolman. Het was zo’n jonge vent, en zo kern gezond. Ik kan me de fabriek niet voorstellen zonder Dirk op de timmerwinkel. Het is wel moeilijk een brief te schrijven, maar vind dat ik dit toch aan de nagedachtenis van mijn jeugd-vader verplicht ben. Het is gek, als je hier, zo ver van alles, na gaat denken over de figuur van Dolman, iemand die zo verschrikkelijk veel invloed gehad heeft in mijn jeugdjaren. Als ik weer in Ouderkerk ben zal ik zijn graf en dat van Verkerk bezoeken. Twee droevige gevallen in één jaar afwezigheid. En wat zal er nog meer gebeuren. Nòg is onze familie gespaard gebleven. Hoe zal dit verder gaan? Komt de invasie ook in Nederland, zoals beweerd werd hedenmiddag?




Uit Jans dagboek:

Woensdag 7 Juni 1944
De invasiepsychose is nog steeds hard aan den gang. De Duitsers proberen zichzelf op allerlei manieren moed in te praten:
Vrij vertaald:
-      De Engelsen moesten Frankrijk wel innemen om 8 miljoen soldaten te kunnen voeden.
-      De invasie heeft bewezen hoe zwak de Engelsen en Amerikanen zijn. Ze hebben al hun vliegtuigen nodig bij de landingen en er is niets meer over om de burgers te bombarderen.

-      Als ze eenmaal een flink aantal soldaten aan land gezet hebben sluiten we die af van de bevoorrading en nemen ze allemaal gevangen. Maar de spreker plaatst zelf al vraagtekens bij deze strategie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...