25 juni 2019

Vrijdag 25 Juni 1944. Oos : Drie gebouwen zijn getroffen, in verhouding is het dus nog goed afgelopen. Één dode, een stoker.

Alarm met luchtmijnenen de buurt. {01:25 tot 02:00}
25 Juni
Vroeg uit de veren, kaarten voor Tanhäuser. Nooit de moed opgeven, misschien gaat het deze keer wèl door! Om zeven uur opgestaan, half negen daar. Tien uur klaar, behoorlijke plaatsen.
Toen naar Hertzberge. Bij het station Lichtenberg kwam ik Witkop tegen, die vertelde dat er een enorme hoop bommen waren gevallen op het “Gelände”, wel zestig (60) stuks! Drie gebouwen zijn getroffen, in verhouding is het dus nog goed afgelopen. Één dode, een stoker, die in een gang zat die getroffen werd. Er is geen gas en geen water, iets heel ergs voor een ziekenhuis.
Jan gaat eerst visite maken, en daarna komt v. Griffen ook eens kijken. We besluiten samen naar de Hoppegarten te gaan, naar de paardenrennen. In een stampvolle trein, een boemeltje, het laatste stukje Mahlsdorf – Hoppegarten gereden.
Gewed op het paard Palatina, vijf Mark “Platz” en verloren. Het terrein is erg aardig, ontzettend veel mensen zijn er en er wordt voor miljoenen vergokt. Zelfs kleine jongens gokken hier met honderden Marken. Een paar prachtige generaals bekeken de paarden vóór het spel begon.
Spannend werd het pas, toen bij het hoofdrennen de paarden vóór de tribune startten. Dat was schitterend. Ook de volgende ritten, waarbij de paarden twee maal voorbij kwamen, waren erg spannend. Toen ben ik maar naar huis gegaan, maar Jan, Hans, en Witkop moesten en zouden door gokken.
’s Avonds hoor ik pas, dat de barak ontruimd moet worden, voor de ontluizing, en dat vóór dien de genen die er uit gegooid zijn weg moeten. Jan de Boer en ik komen op één kamer, Bob met van Thiessen en Hollander met de “manke poot”.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...