19 mei 2019

Vrijdag 19 Mei 1944 Oos : Vroeg eten, omdat er “dicke Luft” was, en net bij tijds klaar.


19 Mei 1944
Een dikke mist, die om een uur of 11 optrekt, doet vermoeden dat er wel activiteit in de lucht zal komen. Peschel vertelt dat er om half vijf al vooralarm was, dat is zo’n dwaze tijd dat ik direct aan een invasie denk.
Bob heeft gisteren in een pakje een blad gekregen, genaamd de Gil; verbazend aardig, zeer geestig vooral. Een ballade op de invasie die heel aardig was, en bovendien een goede mop: Eisenhouwer gaat elke morgen een kwartier op de Zuidkust v. Engeland staan, en lacht zich dood om de Duitsers die denken dat er een invasie komt! Het blad noemt zich te spreken in naam van “Weldenkend Nederland”, en het lijkt er wel wat op ook.
Vroeg eten, omdat er “dicke Luft” was, en net bij tijds klaar, er was al Luftwarnung. Een half uur later pas alarm. {van 13:35 tot 14:50} Ze vliegen tegenwoordig kennelijk in dergelijk merkwaardige bochten, dat ze minstens twee maal de afstand hemelsbreed afleggen, zwaar was het bombardement niet, te oordelen naar wat we er hier van hoorden. Één bom vlak bij, in de Wilhelminenhofstrasse. Enorme trechter, gas buis kapot en in brand, en verder gelukkig niets, de huizen beetje beschadigd. Na afloop natuurlijk druk gepraat over wat er gebeurd was en of we hem nu wel hadden horen fluiten enz. enz.
Er is altijd een merkwaardige, ongedwongen stemming na een bombardement, iedereen doet zo zonder schroom precies waar hij zin in heeft. Als er iets moet gebeuren wordt het snel gedaan, maar verder ongedwongen, opgewonden gezelligheid. En vroeg “ab hauwen”.
Vandaag weer gespritzt. Ging slecht, oppanol is veel te elastisch en wordt nauwelijks plastisch bij hoge temperatuur. Ik vraag me af of je gummi wel kunt spritzen. BMA natuurlijk wel, maar dat is ook een thermoplast. Mijn lezing “Kunststoffen” kan wel aardig worden, maar ik moet meer litteratuur hebben.
Met veel moeite over de Südring de Beethovenzaal bereikt, waar Helmuth Zernick met Gerhard Puchet aan de piano, al met de Sonate in D dur, op. 12 Nr 1 van Beethoven begonnen was. Er werd goed gespeeld en de Beethovenzaal is een prettige zaal die niet stoort. Het programma was erg gelukkig gekozen, naar mijn smaak. Bach: partita A moll für Violine solo, Mozart: Adagio E dur Kv 161 en Rondo concertant B dur Kv 269, Cesar Franck Violinsonate, Pabanini: Sonatine E moll (zéér mooi), Dvorak: Mazurka, toegift Allegro van Fochio (?). de sonate van  Franck was prachtig, van deze muziek horen we eigenlijk veel te weinig. Als tweede toegift werd een parodie gegeven op de walsen van Rich. Straus (uit de Rosenkavallier) Dit was afschuwelijk lelijk, je voelde je direct in een café’tje.
Op de terugweg eerst bij de telegraaf aan, voor bericht naar huis, dat we het goed maken. Een merkwaardig oud huis in de Saarlandstrasse. Gobelins in de hal, een portiersloge, dik leerachtig behang, en massieve deuren. Net een oud grachtenhuis in A’dam. De terugweg ging vlotter dan we verwacht hadden, naar Warschauwerstrasse met de U-bahn, en daarna met pendelverkeer naar Ostkerz, Karlshorst en ten slotte Köpenick.
Jan de B. heeft een bui dat hij echt de pest heeft aan de zaak, en vindt het jammer dat hij het zo goed heeft, en is bang dat hij een verkeerde kijk op de zaak krijgt. Het kan nooit kwaad als je een te goede indruk hebt. Daar leef je gelukkiger bij.

 Kaartje Jan:

Kaartje Oos:

Jan:

Vrijdag 19 Mei 1944. 
Vanmiddag alarm van 1.35 – 2.50. een bom viel voor de fabriek op straat. Doe stommelingen kunnen ook nooit behoorlijk mikken. Na afloop was er een zware rookontwikkeling te zien in de richting Lichtenberg en Friedrichsfelde. De heele Oosthelft van de stad, tot de Friedrichstrasse toe heeft bommen gehad. En ook in Reinichendorf en omgeving is weer het noodige gevallen.
’s Avonds een prachtige vioolavond in de Beethovenzaal. Dit is weer een typische Berlijnsche zaal: hol en protserig. Hij doet een beetje cabaretachtig aan, met een paar groote schijnwerpers op het middenbalkon. Maar het geluid is er prachtig, en ook de stoelen zijn er niet zoo onhebbelijk hard als in de Philharmonie, en de zaal is tenslotte veel gezelliger dan de Philharmonie en de Oberlichtzaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...