25 april 2019

Berlijn 25 April 1944 Brief 72 Dit komt omdat ik nu een dagboek bijhoud, en dan raak ik in de war met wat ik al geschreven heb.

72

Berlijn 25 April 1944
Lieve Paps, Mams en Lily.
Daar begin ik maar weer met zo’n groot vel papier. En voor dat je het weet is het toch al weer vol ook. Ik heb veel te vertellen, al weet ik niet precies meer wat ik al geschreven heb en wat niet. Dit komt omdat ik nu een dagboek bijhoud, en dan raak ik in de war. Maar laat ik beginnen met te zeggen dat alles hier uitstekend gaat, en dat we het erg rustig hebben. Als dat maar niet een stilte voor de storm is. Morgen gaat er een paketje weg naar huis, ik hoop dat er niet weer uit gegapt wordt, ik heb de inhoud op het deksel geschreven. Er zitten diverse surprises in, ik hoop dat jullie ze zult kunnen waarderen. Het is een antwoord op alles wat jullie me gestuurd hebben, en een beloning voor de doorstane angsten. Zo vatten we hier de extra rantsoenen tenminste op, die de laatste tijd erg vaak voorkomen, en waarvan ik jullie een deel stuur. Zoals ik al schreef is uit de vorige paketten dus suiker en koffie gestolen, erg jammer.
Zaterdag ben ik met Bob naar “Iphigenie auf Tauris” een toneelstuk van Goethe, geweest, zoals gewoonlijk was het erg mooi. We hadden het van te voren een paar maal gelezen en bestudeerd, onze verwachtingen waren dus hoog gespannen, en we werden teleurgesteld door de vrouwelijke hoofdrolspeelster, een juffrouw met een zware  Izak Leander stem en veel verbeelding. De andere spelers waren goed.
Zondag ben ik bij Jan {Egberts} geweest en ik heb een eindje met hem gewandeld. Hij heeft de hoop op verlof opgegeven. Ik zeg maar steeds dat hij geduld moet hebben en zich met andere dingen moet bezighouden, zorgen dat hij geen tijd meer over heeft, maar altijd te kort enz. enz. maar ik kan hem niet zover krijgen dat hij zich er bij neerlegt dat hij nu eenmaal hier is. Kees Booy was ook aanwezig Pels Rijcken is nog niet uit het ziekenhuis ontslagen maar komt eerstdaags los. Hij heeft volgens de laatste berichten “Rode Hond’ gehad.

De brief is niet af, morgen verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...