20 april 2019

Berlijn 20-4-44 Brief 69 - 70 Ik zal niet op je verjaardag aanwezig kunnen zijn denk ik, Mams. Dat zal dan de tweede keer zijn.


69
Berlijn 20-4-44
Lieve P.M.L.
Het is al weer een week geleden dat mijn brief weg ging, en mijn belofte om mijn betoog dat ik begonnen was voort te zetten ben ik niet nagekomen. Het ging geloof ik over onze positie hier. Enfin, ik heb tegenwoordig een dagboek waar ik dergelijke reflecties in op schrijf, denk maar dat ik oppervlakkig geworden ben. In Gronignen zijn volgens de geruchten aldaar, Bob en ik de pessimisten, dit omdat wij denken dat de ellende pas goed begint als de oorlog is afgelopen, terwijl de doorsnee Hollander denkt dat dan alles weer koek en ei is. Alleen nog een paar mensen die hen niet bevallen dood slaan, maar dan is het ook meteen weer in orde! Eenvoudigen van geest die er zo over denken. Ik geloof dat ik al eens geschreven heb dat ik de kans die ik heb naar huis te komen en jullie dar in het oude huis aan te treffen, en weer rustig aan de studie te kunnen gaan, minder acht dan vijftig procent. Maar laat ik jullie niet met deze sombere gedachten lastig vallen, denk vooral niet dat ik er zelf onder lijd.
Gisteren heb ik vroeger vrij gevraagd om naar een boekwinkel te gaan waar ik een boek op het oog had. Met Jan de Boer samen ben ik toen de stad in gesjouwd om drie uur. De verloren tijd haal ik nu ’s morgens in door vroeger te komen. Het is zulk heerlijk weer op het ogenblik, ik geniet gewoonweg van het voorjaar zoals nog niet vaak in mij leven.

70
Maandag ben ik met Ad den Beste , Jan de Boer en Hans Bornewasser naar  Fräulein Rose, een vrouwelijke predikant uit Köpenick, geweest. Ik was er nu voor het eerst, de anderen komen er geregeld. Het is een enorm aardig en vrolijk mens, iets àl te intellectueel, maar dat kan geen kwaad. Eerst hebben we in de tuin gespit en gesproeid. Hans en Ad hebben elkaar als kinderen staan natspuiten, we hebben ons krom gelachen. Daarna hebben we wat bij elkaar gezeten, Ad heeft gedichten voorgelezen, en Jan de Boer heeft op de piano gespeeld.
Vandaag gaan Jan en ik de tuin wat verzorgen, het is een grote tuin, 5x die in Utrecht, met veel vruchtbomen, bessen enz. enz. Ik had er al over gedacht hier een volkstuintje te nemen maar dit is een veel betere oplossing, hier heb ik alles bij elkaar aan materiaal (schop, hark enz.) en ik kan de zaak laten liggen als ik er geen zin meer in heb. In ieder geval ga ik vanavond spitten. We doen hier nooit aan sport, dus het is wel een goede oefening.
Een lange brief van Lily gisteren ontvangen (brief van 13 April). Ze schrijft dat de twee laatste pakjes aangekomen zijn. Wat zeggen jullie er van? Ik ben benieuwd wat jullie met het brood gedaan hebt! Behalve de boeken is alles voor jullie hoor. De tabak en zo. Is het Weckglas heel overgekomen? Ik zal niet op je verjaardag aanwezig kunnen zijn denk ik, Mams, erg jammer. Dat zal dan de tweede keer zijn.
Groetjes en veel liefs
Oswald





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...