30 maart 2019

Berlijn 30 Mrt '44 Kaarten 61 en 62 Ik heb stukje spul opgestuurd om bandenplak van te maken. Oplossen in benzol.


61
Donderdag 30 Mrt 44
Lieve P. M. en L.
Sinds mijn vorige brief weer niets van jullie gehoord, de post maakt weer grapjes. De toestand verandert hier anders wel wat, op verschillende gebieden. Dat het voorjaar wordt merken we wel, maar het wil nog maar geen mooi weer worden. Op het ogenblik sneeuwt het b.v. weer! Er is in de hele winter niet zoveel sneeuw gevallen als in de laatste weken. Maar knoppen een de bomen beginnen al dik te worden, het voorjaar zal dus niet lang meer op zich laten wachten. Jammer dat ik hier geen bijen heb, ik zal me maar eens gaan indringen bij een imker. Het is alleen jammer dat ik zo weinig vrije tijd heb, zodat er wel weer niets van komen zal.
Van Grpère ook geen bericht sinds 1 Maart. Gelukkig dat Mams nu over Parijs bericht heeft.
Maandag heb ik een paket verstuurd met …… jammer dat ik het verklap, maar jullie hebt het waarschijnlijk al ontvangen, er zit n.l. 4 kg brood in. Het is natuurlijk zo hard als steen, maar dat is niet erg, roosteren, of eerst nat maken en weer bakken. Het is zuur brood, jammer maar geroosterd merk je er niets meer van. Als jullie er weg mee weten, en dat denk ik wel, zal ik proberen nog meer te sturen. Het zal echter niet meer zo eenvoudig te krijgen zijn als deze keer, ik heb het n.l. gekregen van Jan E. in ruil heb ik hem wat sigaretten gegeven.

62
Zo, verder maar weer op een nieuwe briefkaart. Ik ben net klaar met het maken van een thermostaat. Voor een nieuwe proef leek het me makkelijker, en ik pruts wel graag wat met electriciteit. De baas vond het niet nodig, maar toen ik er mee bezig was, vond hij het wel goed. Ach, je leert er altijd wel wat van. Maar waar was ik gebleven, ja, over het brood. Als jullie het goed gebruiken kunt zal ik dus nog meer sturen. Ik heb zoveel vertrouwen in de hak-capaciteiten van Paps en de kook idem van Mams dat ze er samen wel wat eetbaars uit brouwen zullen.
Steeds meer vrienden gaan er naar huis. Na Klaas Booy en Cor Wiegers is nu ook Jan Nijman naar huis. Jan Egberts, zijn slaapje, zou bijna ook gegaan zijn, maar de papieren waren niet in orde. Je bent nu net ingesteld op al je vrienden, en daar gaan ze me allemaal naar huis. Dan wil je zelf ook, dat begrijpen jullie wel, maar er is voorlopig nog geen kijk op. Henk Huizinga gaat vanavond met buitengewoon verlof, zijn moeder is ziek.
Vanmorgen kon ik hier op de fabriek een doosje poeder kopen, het zag er wel goed uit, ik zal het naar huis sturen. Van tijd tot tijd kan je van dergelijke dingen kopen, dat is om de mensen zoet te houden. Een weckfles heb ik in het voorlaatste pak gestuurd, ik hoop dat alles goed aankomt. Verder een stukje spul om bandenplak van te maken. Oplossen in benzol. Ik hoop dat ik spoedig brieven van jullie krijg. De verbinding met Holland na bombardementen gaat niet erg goed meer, naar ik hoorde. Fischer is weer met verlof.
Veel liefs
Oswald

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...