06 maart 2019

6 Maart 1944 Jan: De eerste keer dat we Amerikanen boven gehad hebben. Er zijn de noodige bommen gevallen.

Er is al meerdere malen overdag alarm geweest maar nu is het dus raak. In totaal tot nu toe het 79e alarm en het 12e bombardement.

Jan schrijft in zijn dagboek:

Maandag 6 Maart 1944.
Vanmorgen hebben we uitgebreid thee zitten drinken op het lab. Het is eigenlijk te gek om los te lopen: in het vijfde oorlogsjaar twee buitenlanders alleen op een laboratorium waar eigenlijk niet eens buitenlanders mogen zitten, zitten in de fabriekstijd (niet eens in de pauze) echte thee te drinken met wittebroodkoekjes!
’s Middags van 12.45 – 2.05 een hevige luchtaanval. Het was de eerste dagaanval op Berlijn, dus de eerste keer dat we Amerikanen boven gehad hebben. Er zijn de noodige bommen gevallen: tusschen Kopenick en Wuhlheide, in de omgeving van Zehlendorf en Lichtenfelde West; verder in de buurt van Muhlsdorf en van Spandau.
Na fabriekstijd ben ik even gaan waarschuwen bij Stoffels dat alles bij ons in orde was. We hebben namelijk een snelle berichtendienst naar Holland georganiseerd (door bemiddeling van Frits H.V.) die over de Berlijnsche correspontenten van de Telegraaf loopt; Stoffels van der Linden. Deze telefoneren naar Holland in het kader van hun correspondentie en hiervan gaat de zaak naar de Technische Hoogeschool. Hiervandaan gaan dan schriftelijke berichten naar de ouders.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...