23 maart 2019

23 Maart 1944 Oos en Jan krijgen, als zo vaak, vrij en gaan naar de opera.


Eigenlijk is het absurd. De dwangarbeiders krijgen de namiddag vrij om naar de opera te gaan en dit is meer regel dan uitzondering.



Kaartje Oos

Kaartje Jan


De overlevering wil dat zich (op onbekende datum dus mogelijk vandaag) het volgende voor gedaan heeft:

Er zijn in de loop van de ochtend bommen gevallen en de fabriek is geraakt, waarbij een brandje uitgebroken is. Er wordt driftig geblust. Jan en Oos hebben kaartjes voor de opera die middag maar moeten eigenlijk helpen blussen. Zo onopvallend mogelijk zitten zij op het lab "bedrieglijk op werken lijkende schijnbewegingen" te maken. 
 Jan trekt de stoute schoenen aan en gaat naar de chef om vrij te vragen. Deze rijst, na het horen van de vraag, op uit zijn stoel met een blik of hij Jan een uitbrander zal geven maar zijgt terug in zijn stoel zonder iets te zeggen. Zuchtend pakt hij het boekje en schrijft twee passen als hier boven uit onder de woorden "Nah Sie kunnen ja auch nichts daführ". Jullie kunnen er ook niets aan doen.
Vijf minuten later marcheren de heren de Bruin en de Boer keurig in de pas (ze waren nagenoeg even lang) de poort uit terwijl de brand nog niet geblust is. Op naar de opera!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...