25 september 2018

Berlijn-Hirschgarten 25 Sept ‘43 Brief 2 Ik bereik waarschijnlijk wel dat ik in het “Angestelter Lager” in Köpenick kom


II
Berlijn-Hirschgarten 25 Sept ‘43
Lieve Paps Mams en Lily,

Deze keer begin ik weer eens uit mijn blote hoofd een brief te schrijven, d.w.z. ik heb nog geen idee wat er in moet staan. De brief van Mams van 7 sept heb ik al beantwoord in brief I, die ik niet aantekende en die dus wel na zal aankomen. Onderweg van de fabriek naar huis, in de tram, kreeg ik via Jan de Muinck-Keizer de groeten van thuis. Ik zag hem even, bijzonderheden over deze ontmoeting van oude kennissen heb ik nog niet gehoord.
Over mijn kamer nog niet veel nieuws, zo als de zaken nu staan zal ik tenslotte wel weg moeten, maar ik bereik waarschijnlijk wel dat ik in het “Angestelter Lager” in Köpenick kom. Dat is een veel beter lager, twee in een kamertje. Alleen is er op het ogenblik geen plaats daar, en nu hoop ik, dat ik op de kamer mag blijven tot ik daar een plaats krijg. Één jong mens heeft het al zover geschopt, dus moet ik het ook gedaan krijgen.
Ziezo, nu eens over iets plezieriger dan over die vervelende verhuis kwestie. Deze week heb ik “Snaps” oftewel jenever gekocht op mijn bonnen. Dit is tenminste een voordeel van die onrustige nachten. Morgen komen mijn vrienden afscheid menen van de kamer, en dan schenk ik ze meteen een borrel. We hebben nog meer extra gekregen, misschien stuur ik wel wat naar huis.
Het pakje van 7 sept was wat afmetingen betreft wat beter dan de vorigen, d.w.z. beter in overeenkomst met mijn bescheiden wensen. De inhoud was nog wel te groot, ik kom beslist 10 pond aan als ik alles opeten moet wat jullie sturen.
Het is weer laat geworden, ik moet weer haasten om mijn programma af te krijgen.
Voor het dragen van de koffers is de riem die je het laatst gestuurd hebt ook niet goed mams, ik heb bedacht dat het beste een gewoon steigertouw is, vraag maar aan paps.
Willen jullie nog een slipover sturen? En verder mijn handschoenen. Het fruit dat jullie gestuurd hebben is overheerlijk, ik ben er erg zuinig mee.
Nu tot schrijvens dan maar.
Veel liefs
Oswald

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...