06 september 2018

Berlijn – 6 sept. ‘43 Nu er hier gebombardeerd wordt krijgen we zo nu en dan wat extra


Berlijn – 6 sept. ‘43
Lieve Paps Mams en Lily

Deze brief begin ik een beetje in mineur, omdat ik dacht dat hij Donderdag a.s. al in jullie handen zou zijn, en dat zal niet het geval zijn, het wordt een heel gewoon briefje. Hoe lang de brieven er overigens over doen weet ik niet. Maar daarom niet getreurd, deze brief zal allicht in jullie handen komen, al is het over een paar maanden.
Laat ik eerst nog eens vertellen over de pakjes, die regelmatig als een klok hier binnen komen. Lieve Mams, ik begin soms haast te huilen als ik zie met hoeveel zorg je alles ingepakt en verzorgd hebt. Je zorgt heus veel te goed voor me, jullie hebben het zelf vast niet zo best. Stuur nu één pakje in de twee weken, en doe er niet zo veel lekkers meer in. Nu er hier gebombardeerd wordt krijgen we zo nu en dan wat extra, vorige week b.v. rijst (75 gram). Verder snoep e.d. De rijst die ik van jou gekregen heb zal ik maar weer naar Grandpère sturen, zodra ik bericht heb dat het vorige pakje aangekomen is. De labjas zal ik nu gaan dragen, die van Grietje Brink zal ik terug sturen. Wil je haar bedanken voor het gebruik? Het was wel niet zo bedoeld, maar enfin ik heb er toch dankbaar gebruik van gemaakt. Overigens ben ik erg gehecht aan mijn korte jasje, de lange jas zal ik wel niet veel gebruiken. Stuur het volgende pakket, als het kan, naar “Bahnhoff Köpenick”. Het is n.l. zo, dat er te veel pakjes aankomen bij de “Expresgut Abgabe” van Friedrichstraße, tegenwoordig moet je

7 sept.
uren wachten in de rij, en daar heb ik een broertje aan dood. Probeer dus eens, of ze niet direct naar Köpenick willen versturen, ik heb gehoord dat dit gaat. Stuur in ieder geval niet meer op de gewone manier, de laatste keer heb ik twee maal een vergeefse tocht gemaakt, en de derde keer 1½ uur gewacht. En in het begin ging het zo mooi! Bob krijgt zijn pakje altijd met de post, ze doen er niet veel langer over. Het pak van 14 Aug heb ik zaterdag tenslotte gekregen, maar de inhoud was weer prima, en vergoedde het wachten helemaal. Het roggebrood is weer prima de peren en appels zijn heerlijk enz. enz. wat de samenstelling betreft: dingen als thee en cacao enz. hoef je niet meer te sturen, daar gebruik ik haast niets van, alleen als er visite is. Fruit e.d. is erg welkom, blikjes heb ik nu wel genoeg. Graag nog wat Reformite of zo, dat gebruik ik tegenwoordig veel. Stuur nog wat gewone Holl. briefkaarten met postzegel. Enveloppen heb ik van Jan gekregen, dus voorlopig geen krimp.
Van prof. Bijvoet heb ik een briefje gekregen als antwoord op mijn schrijven.
Zaterdag j.l. heb ik weer eens een goede keus kunnen doen van concerten en zo, Vrijdag ga ik n.l. kijken naar Herald Kreußberg, Lily springt waarschijnlijk in de lucht als ze het hoort. Ik herinner me n.l. dat ze het erg jammer vond dat ik indertijd niet mee geweest was, in Utrecht. Ik zag dat hij hier optrad, en ik kon nog net de laatste kaart bemachtigen! Zaterdag ga ik naar de voorstelling, van K.D.F. (Kracht Durch Freude!), Volksoper, waar Tosca gegeven wordt. Ik hoop tenminste dat het gebouw er zaterdag nog staat. Tegenwoordig moet je daar ook rekening mee houden. Volgende week ga ik naar de Missa Solemnis van Beethoven, en later nog naar de Messias van Händel.
Jullie ziet, ik heb nogal wat afleiding. Verder lees ik tegenwoordig hoe langer hoe meer, ik heb tot gewoonte genomen ieder moment te benutten om te lezen, b.v. in de tram, S. Bahn, in de rij voor winkels, pakketten enz., steeds heb ik een boekje bij me en lees. Doe je dit niet dan krijg je zo’n gevoel van afstomping van je hersens. De jongens die nog in het lager wonen, doen gewoon niets anders meer dan eten en slapen. Hersens gebruiken komt niet meer voor, voor ontspanning gaan ze naar de bioscoop. Het wordt al weer donker, de avonden worden kort. En ik had nog zoveel belangrijks te vertellen, ik zal het licht maar eens op doen. Mijn snor is n.l. weg. Eerlijk gezegd ergert dat ding me al zolang als ik hem heb laten staan, maar nu ja, het was een soort scheiding tussen mij en de rest van de mensen, het ding werkte wat wantrouwend en bewaarde de afstand die hier gepast is, en terecht, op zijn plaats. Maar de ergernis werd me te groot, en dus heb ik zondag de Philishave er op gezet, en in een ogenblijk was het ding verdwenen. Wel schok ik van het blotebillengezicht (ik zeg het zelf) het staat wel kaal zonder snor. En hij was echt mooi; wat jullie er ook van zeggen. Tot zo ver over mezelf. Nu eens iets over de mensen hier. Ze zeggen tegenwoordig bij het naar huis gaan tegen elkaar: “zorg dat je overblijft”. Erg toepasselijk en juist ook. Zondag maakten weer eens een kras staaltje mee. Twee jongetjes, ongeveer vier jaar, stonden te praten, de ene vertelt wat, en de ander, met de handen in de zakken: “Ja Klar!” je moet het horen om te weten hoe belangrijk of het was.
Zo ik schei er maar eens mee uit , ik ga lezen. Misschien is er vannacht wel alarm. Dan schrijf ik nog wel wat verder in de kelder.

8-9-‘43
Niets bijzonders vandaag, alleen dat het afschuwelijk regent, en dat ik met mijn open schoenen natuurlijk nat geregend ben. Maar dat is ook al weer zo erg niet. Ik hoop dat jullie mijn brief van zaterdag al een poos hebben, en ik hoop dat er door de broer van Bob nog bij gezet is dat ik van het laatste bombardement overgebleven ben. Nou lievertjes, ik heb niets meer te vertellen. Laten we maar goede moed houden, het zal zo lang niet meer duren.

Veel liefs     Oswald

Briefkaart van Mams van 21-8-’43 ontvangen 7-9-‘43


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...