17 augustus 2018

Jan heeft mot met zijn hospita. Alle verloven van buitenlanders ingetrokken, Duitsers krijgen drie dagen extra verlof.


Jan woont ondertussen een maand in Karlshorst. Dat is op zich geen slechte plek want het is aanzienlijk dichter bij de AEG Kabelfabriek dan Tiergarten. Daarvoor heeft hij zich bij de politie in Tiergarten moeten afmelden en in Karlshorst aanmelden. Hij krijgt echter om allerlei redenen mot met zijn hospita, zoals het een student betaamd. Maar in dit geval wel terecht.
Zij communiceert met hem via briefjes die in de gebiedende wijs gesteld zijn. Zo mag hij geen was te drogen hangen. De eerste keer schrijft hij daar nog “Zum Befehl” onder maar daarna protesteert hij daar heftig tegen.
Hij mag ook geen gebruik maken van de schuilvoorziening in het huis zelf, hij moet van de hospita, mevr. Erna Gees, maar naar de schuilkelder van de buren om de hoek gaan. Ook is het met de verduistering niet goed geregeld. Dit alles is in strijd met de voorschriften dus zijn een gang naar de “Luftschutzwart” en daarna een naar de politie onvermijdelijk. Als de politie dan inderdaad komt inspecteren en haar gebied haar huurders in haar kelder toe te laten, tenminste in het “Vorraum”, zijn de rapen gaar, maar de storm waait net zo snel over als ze gekomen is. Frua Gees schrijft niet meer in de gebiedende wijs, maar de sfeer is natuurlijk verziekt. Een andere kamer is echter geen optie daar alle vrijkomende kamers gereserveerd worden voor Duitsers die door bombardementen geen dak meer boven het hoofd hebben, “ausgebombd” zijn. Buitenlanders worden in lagers ondergebracht en dat wil Jan niet.
Bij de AEG worden alle verloven van buitenlanders ingetrokken, Duitsers krijgen drie dagen extra verlof om have en goed voor de bombardementen veilig te stellen.

Wat alarmen betreft is nummer 12 gisterennacht geweest, weer 1:20 uur in de kelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...