15 juli 2018

Waarom Jan de Boer

  Misschien lijkt het wat vreemd dat er plotseling passages uit het dagboek van een wildvreemde in dit blog opduiken, maar Jan en Oos hebben elkaar nu ontmoet, en zullen dikke vrienden worden. Dat mag wel verklapt worden.
  Jan schrijft in deze tijd niet alleen goed leesbaar maar ook zeer gestructureerd in zijn dagboek en om een algemener beeld te verschaffen worden er hier en daar, niet al te persoonlijke, passages ingevoegd.
  Zo is uit Jans dagboek te destilleren dat hij, sinds zijn aankomst in Berlijn op 17 juni, zes keer in de schuilkelder heeft moeten zitten wegens alarm. Bij elkaar vier uur en een kwartier, meestal ’s nachts. Bombardementen in de directe omgeving zijn er niet geweest. Oos zal ongeveer het zelfde meemaken maar schrijft daar wijselijk (nog) niet te expliciet over naar huis. 
  
  

Tot nu toe verbleef Jan in een pension aan de Ludendorfstrasse 88 in het district Tiergarten. Ook zo'n straat die om politieke redenen van naam is veranderd, de man heeft Hitler in het zadel geholpen. Sinds 1947 heet deze straat Pohlstrasse.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...