19 december 2019

Dinsdag 19 December 1944. Oos : Het bericht komt dat de D. troepen bij Antwerpen staan, en luchtlandingstroepen bij Parijs afgezet zijn.

19 Dec.
Dinsdagmorgen.
Een ontzettende depressie. Het bericht v.h.D. offensief begint nu pas goed uit te werken. Wat zijn de gevolgen hiervan? Ten eerste voor de gebieden waar de oorlog nu wellicht nògmaals door komt (de moordpartijen die dan nòg eens beginnen). Ten tweede voor de duur van de oorlog, het duurt nu minstens een jaar langer. En zo redeneer je door. Prettige Kerstmis. Jan en ik zijn beide zeer terneergeslagen, vooral als dan nog het bericht komt dat de D. troepen bij Antwerpen staan, en luchtlandingstroepen bij Parijs afgezet zijn. We denken minder aan ons zelf, dan aan thuis. Wat moet de stemming thuis ontzettend zijn.
’s Avonds is de depressie al weer voorbij. Data verzameld voor mij oudejaarsavondspeach. Koud is het op de kamer, koud…
De laatste dagen wordt er onder hoge druk gewerkt aan alle kerstversieringen, kaarsen enz. Alles 100% AEG.
De waterleiding staat onder electrische spanning. Vanavond een prachtige kunststof lamp in elkaar gezet en opgehangen.



Jan : 


Dinsdag 19 December 1944.
We hebben vandaag met veel moeite een lampenkap in elkaar geze (van kunststof, 100% AEG) Het ding is werkelijk aardig geworden. Het staat meteen heel anders in de kamer, tot nog toe hadden we een kale lamp.
Verder vanavond in de badkamer ergens een verrassend effect: de waterleiding stond onder stroom. Je kon niet de kraan of de waterstraal aanraken, of je kreeg een klap. Gevolg, dat je je tanden wel kon poetsen, maar je niet wasschen kon. Het genoegen was maar matig. En natuurlijk deed de radio het daardoor ook niet, aangezien de aardleiding aan de waterkraan vastzit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...