15 november 2019

Woensdag 15 November 1944. Oos : Er is niemand in de afdeling die je niet in vuur en vlam kan krijgen over Nowak.

Alarm nr 164 van 19:15 tot 20:10.

15 Nov.
Onder het ontbijt vraagt Eckert zich plotseling af, waar al die wapens nog vandaan komen. Per slot van rekening zijn er veel fabrieken uitgeschakeld enz. enz. en toch wordt b.v. bij de Volksstorm geen munitie gespaard… inderdaad, het verwondert je wel dat alles nog zo gesmeerd loopt.
Vandaag weer gespritzt, en Hoffman op stang gejaagd over Nowak. Er is niemand in de afdeling die je niet in vuur en vlam kan krijgen over deze man.
Van Yvonne Koch een briefje gekregen met oud nieuws uit Holland.
Er heeft in “het Volk” gestaan dat in de Euterpestraat 30 mensen gefusilleerd zijn, gijzelaars natuurlijk, en Jan zit dus erg in de put. Dit is wel het ergste wat ons kan overkomen op het ogenblik: dat onze familieleden als gijzelaars vallen. Maar wat doen ze ook stom deze berichten in de krant te zetten. Je zit je hier op te vreten en je kunt niets doen. Lang gesprek met Hofmeijer over gelatinatie.

Jan : 


Woensdag 15 November 1944.
We zouden vandaag verhuizen, maar door de traagheid van de Belgen die er nu op zitten ging het niet door. In zooverre kwam het nog goed uit, omdat de alarm kregen, van 7.15 – 8.10. Er gebeurde niets, op wat schieten na.

Het betreft hier de Euterpestraat in Amsterdam, waar het hoofdkwartier van de SD was gevestigd Na de oorlog wordt deze straat naar de verzetsman Gerrit van der Veenstraat genoemd. De ouders van Jan wonen in de Euterpestraat.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...