19 oktober 2019

Donderdag 19 October 1944. Oos : Helga heeft een papiertje gekregen, dat ze “eingezogen” wordt.


Donderdag 19 Oct. ‘44

De dag begint met het kopen van twee kranten, waar de verordening in staat, en commentaar. Het merkwaardige is, dat er in het aanplakbiljet staat, dat D. door al zijn bondgenoten in de steek is gelaten, en gedateerd  25-9-44. terwijl pas gisteren in de krant stond dat er in Hongarije een nieuwe regering gevormd was, dus dat is nog niet eens verraad. Er klopt iets niet. In het “Volk”staat dat Hosty verraad op de lange baan gepleegd heeft.
Helga heeft een papiertje gekregen, dat ze “eingezogen” wordt. Vrouwen verplicht in dienst, voor de luchtafweer heet het. Het is niet zoiets als de “Heimatflak”, waar iedereen een paar nachten aan moet offeren, maar het is domweg soldaat zijn. Zaterdag moet ze zich melden.
Vandaag weer wiskunde college. Jan Egberts op bezoek. We bespreken de toestand in Holland zoals we denken dat die is. Deprimerend werkt dat. Het licht gaat steeds uit, en we zitten een uur in het donker.
Op college heten de reeksen van Taylor naar Taylor, en de driehoek naar Pascal, maar het binomium is beslist niet van Izac Newton, het wordt althans verzwegen, en er worden grapjes gemaakt dat het niet van een mijnheer Binomium is! Zeer typerend.
De Deen offreert ons verrassend een stuk kaas en een blikje leverpastei uit een “Lebenspaket”
Als je de D. vertelt dat Fräulein Harmuth “eingezogen” {ingelijfd} is, dan beginnen ze te lachen. Vrouwen worden toch niet “eingezogen?” Als je dan uitlegt, dat op het ogenblik de meisjes verplicht worden militaire diensten te verlenen bij de Flak, en dat er geen reden is om dit niet gelijk te stellen met de dienstplicht van mannen, dan snappen ze er toch niets van. Het is toch verschrikkelijk dat deze oorlog nog in zo’n stadium is gekomen.


Jan : 

Donderdag 19 October 1944.
We waren weer bij de VDI voordrachten; en we kregen nu het binomium van Newton afgeleid. De naam Newton werd overigens niet genoemd, daar gezegd heer een Jood was.
De Japanners hebben toch maar pech met hun overwinningen. Steeds als ze de een of andere geweldige zeeoverwinning behaald hebben, landen de Amerikanen op het een of andere eiland. Eergisteren was de groote zeeslag bij Formosa en vanavond staat in de kranten dat de Amerikanen op de Philippijnen geland zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...