18 september 2019

Maandag 18 September 1944 Oos : De Amerikanen komen dus in het Oosten Utrecht binnen, hetgeen betekent dat de Maliebaan er aan gaat.

Alarm nr 147 van 22:35 tot 23:20

Maandag
Grote opwinding vanmorgen omdat er een “hoge ome“ door de afdeling kwam lopen uitleggen: “Kijk en dan gaan hier de muren weg en dan wordt dat één grote ruimte.” Dit betekent dat onze afdeling gaat verhuizen, of wel wordt opgeheven. Het laatste was onze eerste gedachte, vandaar de opwinding. Toen Rieß er van hoorde kreeg hij een rode kleur. Hij weet natuurlijk net zo min iets van al deze dingen af als wij, hij is ook maar een klein kereltje dat niets weet. “Ich sage es nur damit Sie es wissen!” …zei Hoffman tot slot …
De Italiaan heeft me vandaag weer iets laten zien waar ik even van schrok. Hij gaat n.l. vanavond een brief versturen, aangetekend, naar de Führer! Ik schrok er van, want ik moest direct aan de gekken in Herzberge denken, die ook zulke dwaze dingen doen. Zijn eigen huis is nu geplunderd door de partizanen, en nu heeft hij gisteren een bericht ontvangen, dat een boerderij van hem is geplunderd door de Duitse en Italiaanse soldaten, die er ingekwartierd waren. Ik heb medelijden met de man, ik geloof werkelijk dat hij begint te malen.
Vandaag verder een bedrukte stemming onder de Hollanders. Er is n.l. bekend geworden dat luchtlandingstroepen een groot opgezette landing gedaan hebben in Holland. In het gebied van Arnhem, Nijmegen en Eindhoven. Je ziet nu al de beweging: verbinding met de troepen ten Zuiden van Eindhoven, en dan achter de Westwall om. Tegelijk worden dan de troepen in N. en Z. Holland en Utrecht afgesloten. Voor mezelf: de Amerikanen komen dus in het Oosten Utrecht binnen, hetgeen betekent dat de Maliebaan er aan gaat. Ik geloof dat alles er aan gaat. Jammer dat ik niets heb kunnen “organiseren”, daarvoor had ik graag verlof gehad. Niemand heeft “ervaring” met zoiets. Wat gaat er in Godsnaam allemaal gebeuren in Holland. Geen water, geen electrisiteit, enz. De gemalen werken natuurlijk niet meer (geen kolen!) en dan staat alles onder water. Waar moet het heen, waar moet het heen.
Vanavond naar Roselaar. Jan en Hans helpen een stuk opvoeren, een aardig toneelstukje voor kinderen. Fr Rose heeft toch altijd aardige mensen om zich heen, moet ik zegen. De dochter van de koster, een aardig meisje (pas verloofd) een meisje of liever, getrouwde vrouw van 21 jaar of zo, waarvan de man vermist is aan het Oostfront. Een schrille tegenstelling.
Verder doet Ireentje mee, en een kleine jongen. Jan was prachtig in zijn rol als brutale, onbeschofte landheer die zijn personeel afsnauwt. Overigens was het stuk wel aardig, een verhaal van Tolstoj, een engel die op de aarde komt en drie grote ontdekkingen doet. Na afloop nog even naar Fr Roses huis. De buurman komt ook even op bezoek. Een alleraardigste man, een jaar of veertig met grijs haar van de zorgen. Een jaar terug ongeveer heeft zijn vrouw twee allerliefste kleine kinderen van het leven beroofd en gepoogd zelfmoord te plegen. Angst voor de Russen d.w.z. ze was natuurlijk in een vlaag van waanzin toen ze dit deed. Voor de man, die ’s avonds thuis kwam en daar een grote bloedplas vond, is het toch iets ontzettends. Of je daar in berusten kunt? De vrouw leeft nog. Is het mogelijk dat deze man nu nog van zijn vrouw houdt?
Dit probleem werd door Fr Rose opgeworpen, een paar maanden geleden. Vergeven kun je zoiets niet lijkt me, dat gaat tegen je gevoel in, maar daarom kun je nog wel van deze vrouw houden, al heeft ze en afwijking. Maar dat is dan een liefde van een andere waarde, een liefde uit medelijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...