04 juni 2019

Utrecht 27 Mei 1944 van Paps : Je vraagt me naar het woord kunststoffen; fraai is het woord niet maar aan de andere kant is de vorming wel juist.


Dr. G. de Bruin
Amsterdam 27 Mei 1944
Mijn beste Oos.
Het is nog wel niet zo lang geleden dat ik je geschreven heb, maar de volgend week zijn er diverse besognes op te knappen en ik vrees dat er dan van schrijven niet zo veel zal komen. Daarom nu maar een half uurtje er tusschen uit genomen om een praatje met je te maken. Er zijn weer diverse kwade momenten achter de rug: gelukkig krijgen we vrij snel bericht van jullie welstand zodat we niet al te lang in de onzekerheid behoeven te zitten.
We ontvingen je pakje met inhoud waaronder het masker. Ik vind het maar een lugubere liefhebberij en je had het nog zo netjes ingepakt in zwart verduisteringspapier. Het geheel was inderdaad prima in stijl gehouden, goed om iemand den stuipen op het lijf te jagen. Overigens is het goed geslaagd, maar we vinden je gezicht erg mager geworden hetgeen ons op de foto’s ook al opgevallen was. Misschien lijkt het erger dan het is. Het is merkwaardig zoo buitengewoon, je lijkt op mijn vader, niet zoozeer in details, maar in de uitdrukking in je gezicht. Het is mij in levende lijve nooit zo opgevallen, omdat dan natuurlijk de hele rest de gelijkenis vertroebelt, maar nu met dat masker voor is het wel zo sprekend dat ik er zeer door werd getroffen.
We hebben hier een periode van slecht weer achter de rug, koud, nat, onstuimig, helemaal geen Mei-weer. Vandaag is het omgeslagen, warmer, windstil en stralende zon, dus gaan we blijkbaar een mooie Pinksteren tegemoet, als tenminste de oorlog geen roet in het eten gooit. We waren voor deze dagen in Ouderkerk genodigd maar we durfden het ten slotte niet aan; je weet niet wat er gebeuren gaat in deze tijd nu alles in gespannen verwachting leeft en ik zou niet graag van mij huis afgesneden zijn. Dus blijven we maar thuis in de hoop later te kunnen inhalen.
Je brieven doen ons altijd wel genoegen; er spreekt zo duidelijk uit dat je de kop omhoog houd en er van maakt wat er van te maken is. Nu denk ik wel dat je brieven een beetje te optimistische kijk op het leven doen geven en dat je in werkelijkheid wel minder opgewekt zult zijn, dan je doet voorkomen. Maar in elk geval zien we dat je den moed er in houdt en dat is veel, zo niet alles waard.
Die verslagen van jullie Spreekrans zijn kostelijk; het gevoel voor humor is bij dat gezelschap nog niet verloren. Een reuze-idee om zoiets op te zetten en nog zeer leerzaam op den koop toe; want als ieder wat over zijn speciale studie of liefhebberij vertelt steek je zoo ongemerkt een heele hoop op.
Je vraagt me naar het woord kunststoffen. Ja, fraai is het woord niet maar aan de andere kant is de vorming wel juist. We spreken toch ook van kunstboter, kunstzijde, ook van kunstgreep enz. De vraag is meer of het woord stoffen wel uitdrukt wat ermee bedoeld wordt. Het is een beetje te algemeen. Wij noemden die producten vroeger, toen zij in den vorigen wereldoorlog waren uitgevonden, “Kunstharsen” en dit lijkt mij eigenlijk beter. Men zal wel tegenwerpen dat het niet allemaal harsen of harsachtige producten zijn, maar dat lijkt mij geen bezwaar, het overgrote deel kan men toch wel onder het begrip “harsen” brengen en dan zijn dit kunstmatig gewonnen harsen tegenover natuurlijke harsen of natuurharsen (natuurboter – kunstboter). Ik voor mij zou daarom meer voor kunsthars gevoelen; natuurstoffen is een leeg begrip, natuurhars daarentegen niet. Het zou misschien aanbeveling verdienen een geheel nieuw woord voor deze producten te vinden, maar dat loopt gewoonlijk op een mislukking uit. Dat het woord kunstharsen te gemakkelijk in het gedrang komt tegenover kunststoffen, komt door de vele Duitsche literatuur er over: men neemt dan ongemerkt de Duitsche naam verhollandst over, maar dat is fout. Daar komt nog bij dat men in het Hollandsch, buiten de chemie, in de grote maatschappij aan stoffen het begrip textiel verbindt. Katoenstoffen, wollenstoffen, zelfs als adjectief stoffen, pantoffels enz. Een vrouw zal dan bij kunststoffen het idee krijgen van kunstzijde of zoo iets en ze zal dan lanitol, melkwol, een “kunststoffie” noemen. Neen geef mij maar kunsthars.
Ik ben er nog steeds niet toe gekomen er me verder in te verdiepen (in die kunstharsen n.l.). Ik heb weer ander werk dat me veel bezig houdt en verder zijn er altijd legio onaangename akkefietjes op te knappen die je de lust tot studie een beetje ontnemen.
Ziezo, de brief is weer vol. Tot de volgende maal maar weer.
De censor zal wel zeggen, wat schrijft die vent weer onduidelijk, maar ik had vanmorgen geen tijd netjes te schrijven. Dag jongen, hou je maar goed hoor.
Vader

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...