12 januari 2019

Berlijn 12-1-‘44 Brief 33. Er gaan hier geruchten, dat we binnen kort maar twee brieven per maand mogen schrijven.


33
Lieve Paps Mams en Lily,
12-1-‘44
Hoewel kort geleden is dat ik jullie schreef, begin ik toch maar weer omdat de brieven er niet allemaal even lang over doen. Mijn brief 32 moet jullie wel bereikt hebben. Er gaan hier geruchten, dat we binnen kort maar twee brieven per maand mogen schrijven. Als het waar is is het een schandaal, we worden dan behandeld als krijgsgevangenen, en niet als “vrije arbeiders” zoals we officieel genoemd worden.
Gisteren ben ik naar mijnheer Fisher geweest, dit bezoek is me zeer bevallen. Hij heeft regelmatig contact met Holland, en je hoort dus eens wat nieuws, vrijdag ga ik weer naar hem toe.
13 Jan. ’44
Gisteren en vandaag thuis gebleven, dikke keel. Frau Becker, de Lager Führerin heeft me met alle geweld onder de dekens gestopt en twee maal aan een zweetbad onderworpen. Na afloop schone lakens gekregen. Ja, de behandeling is hier prima. Mijn keel is weer beter, maar vandaag blijf ik nog op bed. Vanmiddag komt Jan eens kijken. Morgen blijf ik ook nog thuis, maar dan kan ik doen wat ik wil, dan zal ik weer eens wat orde op zaken stellen, knopen aanzetten, pakjes maken enz. enz. Ik stuur weer een pakje naar huis, waarin wat boeken, een potje en een tube huidcrême waarvan ik de kwaliteit niet kan garanderen (voor Mams of voor Lily), wat meel (voor witbrood) wat Italiaanse en Duitse sigaretten en een broek die van Maarten geweest is, en die hij wel terug wil hebben denk ik.

Incompleet
 Brief 32 niet gevonden



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...