09 december 2018

Jan: De Afd. Wohnheime joeg me een doodschrik op mijn lijf, door te vertellen dat Schultz me niet naar de Lindenstrasse kon dirigeren.


Jan schrijft deze dagen in zijn dagboek: 

Dinsdag 7 December 1943
...
Vannacht vroor het 9º. Tengevolge van een ijskorst op de Spree ging het pontje niet.
In de loop van den dag belde ik Mevr. Hagemann op om te vragen of ik een koffer met enkele groote dingen, die ik niet in het lager kon plaatsen bij haar neer mocht zetten, wat ze gelukkig goed vond. Ook mijn kookplaatje heb ik daarheen gebracht. Daar ze zonder gas zaten, sinds veertien dagen, werd het meteen in gebruik genomen.

Donderdag 9 December 1943
...
Tegenwoordig haal ik mijn brood in de kantine van het Kabelwerk, dat is veel voordeliger. Je krijgt er altijd wat over. Vandaag haalde ik voor 150 gr bonnen, en kwam met 650 gram brood terug!

Zaterdag 11 December 1943
Tot mijn groote verbazingkregen we vanochtend boven onze gewone wekelijksche rantsoenen de extra vleeschtoewijzing en tabakstoewijzing, die de Duisters ook gekregen hebbendoor de luchtaanvallen. Het is in ieder geval weer meegenomen: 200 gr. vleesch, 30 sigaretten (Duitsche, dus goede) en 50 gr. Tabak.
  De Afd. Wohnheime joeg me een doodschrik op mijn lijf, door te vertellen dat Schultz me niet naar de Lindenstrasse kon dirigeren. Schültz, dien ik daarna opzocht was vreeselijk boos hierover, en zei me, dat ik rustig per 15 December daarheen kon verhuizen. Aan hem zal ik me dus maar houden.
...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...