12 oktober 2018

Hirschgarten 12 Oct ‘43 Toen vond de juffrouw het pakje een paar gram te zwaar.


Hirschgarten 12 Oct ‘43
Lieve beste Overkantjes.

Het is hoog tijd dat ik eens een antwoord schrijf op de stapel brieven die me weer bereikt hebben sinds ik jullie mijn laatste brief schreef. Ik heb er zes voor me, en ik weet niet waar ik moet beginnen: ja toch, natuurlijk bij het beste paard van stal, als ik u tenminste zo noemen mag, tante Fie. Ik lees (28 Aug) met genoegen dat u weer goed vooruit gaat, tegen dat ik weer thuis kom bent u weer helemaal de oude. Wat heeft u nog veel bezoek, is dat niet te druk? Nu ja, de zomer is nu voorbij, en dus is het met de vele logés ook gedaan. De koek waarover u schrijft heeft uitstekend gesmaakt, ik heb er van gesmuld.
13 Oct
Gisteravond heb ik mijn brief weer eens af moeten breken, omdat ik nog meer te doen had. We hebben het hier nog steeds even druk, er is werkelijk geen ogenblik dat je kunt zeggen: nu ga ik eens een poosje niets doen. Binnen een minuut heb je dan wel tien belangrijke bezigheden bedacht, die geen uitstel kunnen lijden. Vandaag had ik weer eens een tegenvallertje, ik had een prachtig pakje in elkaar gedraaid voor Grandpère, en na een tien minuten in de rij  staan kwam ik eindelijk aan de beurt, en toen vond de juffrouw het pakje een paar gram te zwaar. Haalt u er maar wat uit…. Dat kost weer een hoop tijd.
Het is prachtig herfst weer hier, de bossen in de buurt zijn prachtig maar de eiken met rood blad, zoals die in Zeist te vinden zijn, heb ik nog niet ontdekt. Zondag a.s. ga ik nog eens zoeken, anders is het mooiste er weer af. De beste tijd is het, wanneer een gedeelte van de bladeren aan de bomen rood wordt, en een gedeelte afgevallen op de grond ligt.
In de week is het al om zes uur donker. Met die wintertijd die we er hier op na houden. ’s Morgens gaat de zon net op als ik op de tram sta te wachten. Vroeger moest ik altijd vijf minuten lopen naar de tramhalte, maar tegenwoordig niet meer, de tramhalte is verplaatst tot vlak naast het huis. Wat een service? Is het niet?
Het begint hier al aardig koud te worden, maar mijn winterjas heb ik nog maar niet aangedaan, anders weet ik niet wat ik doen moet als het wèrkelijk koud wordt.
Nu ga ik maar weer eens verder met het lezen van de ontvangen brieven, ik lees ze altijd nog over als ik terug schrijf, anders vergeet je wel eens te antwoorden op vragen. Van To ontving ik brieven van 31 Jul en 20 Aug. Ik kan me zo voorstellen dat To ’s nachts zit te schrijven en tegen de baby’s zegt: nou niet schreeuwen, ik moet eerst een brief schrijven aan mijn neef, als die brief af is dan mag je weer in je luier doen, dan zal ik het wel weer opruimen, maar nù heb ik geen tijd.
Van Arike ontving ik een brief van 27 Aug waarop een 2 prijkte. Dat we nu met liefde koken, dat zegt nog niet dat we dat later, als we getrouwd zijn, nog doen, bedenk dat wel Arike. Voor de vrouwen moet er ook wat werk overblijven!
Last, not least, de brieven van Mies. Twee stuks, geweldig hoor Mies!13 Aug en 8 Sept. Ik verheug me op de….
Mijn papiertje is weer eens vol, tot schrijvens maar weer, de groeten aan alle bekenden, en speciaal voor jullie, de “overkant”.
Oswald

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...