09 juli 2018

Hirschgarten 9-juli ‘43 Bob en ik zijn aan arbeidsverdeling begonnen, omdat we dan minder in de rij hoeven te staan.


22 juni Kaart   XV
18 juni Brief   XVI
5 juli Brief      XV
Brief  XVI

Berlin – Hirschgarten  9-juli ‘43
Lieve Paps Mams en Lily

Vandaar brief van Lily ontvangen van 20 juni (III) precies twee weken na de laatste brief van paps (16 juni). Erg blij weer eens wat te horen, de berichten komen slecht door, er kwamen de laatste twee weken alleen brieven die over de grens gepost waren. Hoe is het met Oom Albert, is hij nog thuis, of heeft hij vacantie genomen? De kranten komen wel door, en we maken er uit op dat het met de groenten slechter is in Holland dan hier, want we kunnen hier sla krijgen zonder in de rij te staan.
Tot mijn schrik heb ik bemerkt dat ik in de vorige brief vergeten heb Lily te feliciteren, nu zullen mijn felicitaties wel te laat komen. Maar laat ik dan zo verstandig zijn meteen Maarten te feliciteren dan kom ik hiermee niet te laat. Ik zal hem nog apart schrijven.
Deze week heb ik het weer druk gehad, dinsdag ben ik na de fabriek weer een pakje gaan halen, dat deze keer ( behalve een uur in de rij staan) héél véél opleverde, stel je voor, twee koeken! En de rest, alles overvloedig. Het karton was bijna helemaal kapot, het pakket had aardig in de klem gezeten, maar er mankeerde niets aan, ook het postpapier was aanwezig. Het jasje komt heel goed van pas. Roggebrood prima. Ovomaltine of zoiets wilde ik juist vragen. Er staat nog wat thee (uit A’dam) in de linker kast, op mijn kamertje. Stuur je die ook?
Als ik het goed begrepen heb, hebben Tante Fie en Mevr. De Groot ook mee geholpen, waarvoor erg veel dank. Hoe gaat het met Tante Fie? Mag ze al weer op? Ik hoop maar dat het goed gaat, en dat ze zich niet te veel van de toestand aan trekt, vooral als Oom Albert niet thuis is. Gisterenavond ben ik met Bob en andere studenten naar de Breliner philharmonie geweest, waar we een prachtig concert gehoord hebben, (dirigent Eugen Jochum). 5e vioolconcert van Mozart, symphonie van Reger en Tijl Uilenspigel van Richard Strauss.

10 juli, 6 uur v.m. ) Vooral bij het laatste stuk kon ik merken dat er een goed orkest speelde, het was werkelijk prachtig, en dit stuk heb ik nooit erg gewaardeerd.
Gisterenavond heb ik mijn brief af moeten breken omdat er een paar vrienden op bezoek kwamen. Verder heb ik geprobeerd Wim Gijzel op te bellen, maar ik kreeg geen gehoor. Zoals alle studenten hier krijg ik nu ook een waarschuwing voorzichtig te zijn met D meisjes. Daarover hebben we met zijn allen zo’n plezier gehad de laatste weken, dat is geweldig. Het is n.l. zo, dat daarvoor de eerste voorwaarde n.l. dat er aardige meisjes zijn, volkomen ontbreekt. Er blijven er vast wat meer hangen aan een lief Russinnetje dan aan een van die plompe dragonders. Wat daar bij jullie in die pakjes loopt is het puikje moet je maar denken. Overigens denken de andere lagerbewoners dat er iets niet in de haak is bij die Hollanders, twee maanden met 26 man en dan nog nooit een vrouw over de vloer, dat vertrouwen ze niet. De geruchten zijn dus zover ik het kan zien onjuist, in Berlijn. Alleen bij Jan schijnt er zich iemand te misdragen, dat is het enige geval dat ik weet. Nu een waarschuwing, niet te schrikken als er een brief komt met afzender Hillebrand Bleeker, het is n.l. zo dat Bob en ik aan arbeidsverdeling begonnen zijn, omdat we dan minder in de rij hoeven te staan. Hij zal dus wel eens een brief van me posten.
(voor het geval jullie dit nodig mochten hebben: het adres van de ouders van Bob is:
J.J Breeker
Praediniussingel 39a
Groningen.
De moeder van Bob is een Haspels, nicht of achternicht van burg. van Nieuwer Amstel.
Deze week is de Russin, waar ik altijd Frans mee sprak, naar een andere afdeling overgeplaatst, nadat mij eerst verboden was anders dan Duits te praten onder de werktijd. Ik heb moeite gehad dit te slikken. Toen ik bezwaar maakte dat men mij verbood mijn moedertaal te spreken, zei mijn baas dat hij daar niet over dacht maar dat ik alleen maar Duits moest praten. Tegen zo’n logica kan ik niet op, en toen heb ik maar gelachen, al was het zuurzoet.
Nu nog wat zakelijks. Wat ik gevraagd heb streep ik meestal door, en vraag het niet weer, let dus goed op. Als jullie een kist laten maken, (zoals ik beschreef in vorige brief) dan wachten jullie maar tot hij vol is, met versturen.
Ik wilde nog hebben: wat mottengoed voor mijn deken, een Al bordje en idem kroesje (op mijn kamer), geld, zolang ik niets op de Dresdener Bank heb, (er gaan geruchten dat het verboden wordt geld te sturen), haar crême, twee witte stijve boorden.
Nu ik op mijn kamer zit heb ik de fluit te voorschijn gehaald, maar ik heb helaas geen goede muziek. Vraag eens aan Lagerhorst (hoe gaat het met zijn zaak?) of hij niet iets heeft. Nieuwe dingen kunnen als drukwerk verzonden worden. Zou Lily willen proberen het gedicht Bonestum Petimus Usque (van Albert Verwey) met muziek (van Badings) voor me te pakken te krijgen. Hiervoor zou ik erg dankbaar zijn. Bemoeien jullie je wat met Mevr. Egberts, Hermien is nog steeds ziek, vertelt Jan. Kan Lily er heen gaan?
Voor allemaal een zoen, voor Lily twee
Oswald


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Toegift 1945 - 1985

Invalidenstraße anno 1945: Invalidenstraße anno 1985: Kabelwerk Oberspree anno 1985: Oh ja! ...